Typisch Tsjechisch eten in Praag

Een reis naar een land of stad maak je natuurlijk niet zomaar. Dat doe je omdat je meer wilt zien van de plaatselijke cultuur. Dat wil je niet alleen zien, dat wil je ook gewoon beleven. Daarom wil je ook meer weten over hoe je typisch Tsjechisch eten in Praag kunt nuttigen. Het is dan belangrijk om te weten wat de Tsjechische keuken precies te bieden heeft. Aan de hand daarvan kan je dan ook bepalen waar je in Praag kunt genieten van deze gerechten. Ook is het leuk om bepaalde gebruiken die hiermee verband houden te leren kennen.

De vele mogelijkheden

Om te beginnen is typisch Tsjechisch eten in Praag geen enkel probleem. Zoals het hoort in een grote stad is de hoeveelheid aan mogelijkheden namelijk eindeloos groot. Al is het wel belangrijk om te weten dat er ook allerlei restaurants tussen zitten die zich op hele andere keukens richten. Het is dus niet zo dat je overal maar kunt aanschuiven en kunt verwachten dat je een aantal typische gerechten die horen bij deze streek voor geschoteld krijgt. Het is wel zaak om dit even goed uit te zoeken. Alleen dan kan je er ook optimaal van gaan genieten.

Lange geschiedenis van de keuken

Als het gaat over typisch Tsjechisch eten in Praag, dan is het belangrijk om de geschiedenis te kennen. De keuken komt nog uit de oude tijd. De Boheemse tijd wordt dit ook wel genoemd. De gerechten die je mag verwachten zijn dan ook echte Boheemse gerechten. Wanneer je wilt weten wat je dan ongeveer voorgeschoteld gaat krijgen, dan is het belangrijk om aan een aantal producten te denken. Vlees, aardappel en kool zijn in ieder geval vrijwel altijd vertegenwoordigd in de gerechten die uit deze keuken komen. Maar dan wel anders dan je ze in België krijgt.

Kies voor de lunch

Wil je echt typisch Tsjechisch eten in Praag, wacht dan niet tot het avond wordt. Wat wil namelijk het geval? In Tsjechië wordt de belangrijkste maaltijd van de dag tijdens de lunch genuttigd. Dat betekent dus ook dat je er dan bij moet zijn. Wil je de gerechten die hier al honderden jaren hun weg naar de keukentafels vinden nuttigen? Doe dit dan in de middaguren voor de best mogelijke beleving. Wel is het natuurlijk belangrijk om te weten om welke gerechten je het best kunt vragen. Zo haal je namelijk nog veel meer uit de mogelijkheden.

In verschillende stappen

Omdat de lunch de belangrijkste maaltijd is, mag je juist dan ook meerdere gangen verwachten. In de eerste plaats neem je dan een aperitief. De beste optie waar je voor kunt gaan als je typisch Tsjechisch eten in Praag wilt leren kennen, is Chlebicky. Dit is echt fingerfood. Je zal er bijvoorbeeld salami, ham, kaas en echte plaatselijke aardappelsalade op terugvinden. Dit is een goede manier om op gang te komen. Wanneer je dan de andere gerechten gaat proberen, dan heb je al een eerste indicatie gehad van de smaken die je in deze keuken mag verwachten.

Aandacht voor de soepen

Ook de aandacht voor de soepen mag je niet onderschatten. Typisch Tsjechisch eten in Praag betekent ook dat je de soep moet gaan proeven. Er zijn veel verschillende soorten die meer dan de moeite waard zijn. Wat wel leuk is om te weten, is dat er niet één specifieke Tsjechische soep is. Zo kan het gaan om een hele lichte bouillon die gemakkelijk te eten is. Ook kan het dan gaan om een groentesoep die heel vol en romig is. In ieder geval zal je er wel altijd die typische Tsjechische smakenvariatie in terug gaan vinden.

De rol van vlees

Wanneer je dan aan de hoofdmaaltijd gaat beginnen, dan zal je in veel gevallen waarschijnlijk de rol van het vlees opvallen. Het is namelijk zo dat in heel veel gerechten vlees een grote rol speelt. Wil je typisch Tsjechisch eten in Praag, reken hier dan op. Zo is er bijvoorbeeld Vepro Knedlo Zelo. Dit is een schotel met varkensvlees en zoete zuurkool. Dit is slechts één voorbeeld. Een andere optie is de keuze voor Svickova. Dit is gestoofd vlees met een roomsaus. Ook dit past helemaal in de traditie van het eten op de Boheemse wijze.

Bijgerechten uitproberen

Natuurlijk is het wel ook aan te raden om enkele bijgerechten uit te proberen. Topinka is hier een goed voorbeeld van. Dit is brood dat is geroosterd en waar veel knoflook op en in zit. Het is eigenlijk op allerlei manieren te gebruiken. Als gerecht naast je hoofdgerecht, als voorgerecht, maar ook gewoon als snack tussendoor. Dit is waarschijnlijk ook de belangrijkste reden waarom het zo populair is. Overigens is Topinka als bijgerecht natuurlijk lang niet de enige optie als het om typisch Tsjechisch eten in Praag gaat. Er zijn nog heel veel meer mogelijkheden die je kunt verkennen.

Liefhebbers van gevogelte

Onder Belgen zijn natuurlijk ook veel liefhebbers van gevogelte. Zij gaan waarschijnlijk op zoek naar kip. Wil je typisch Tsjechisch eten in Praag, dan zal je echter naar iets anders moeten kijken. Als het gaat om gevogelte in deze stad en streek, dan gaat het namelijk vooral over eend. Dit hoeft natuurlijk niet perse een nadeel te zijn. Eend heeft een eigen smaak, zeker wanneer die op Boheemse wijze bereid is. Pecena Kachna is een gerecht met gebraden eend. Het toont veel overeenkomsten met andere schotels, bijvoorbeeld door de zoete zuurkool die erbij wordt geserveerd. Dit is aantrekkelijk.

Alles zelf eens uitproberen

Wie de volledige beleving van typisch Tsjechisch eten in Praag wil, doet er goed aan om alles zelf eens te gaan proberen. Gedurende de dagen die je hebt in de stad moet je dan de verschillende gerechten allemaal eens proberen. Je zal merken dat er op een hele andere manier met smaken wordt omgegaan dan je gewend bent en dat dit absoluut niet nadelig is. Het is zelfs zo dat je er hele nieuwe inzichten door op kan doen. Inzichten die je mogelijk zelf ook ooit eens wilt toepassen in je eigen keuken wanneer je weet thuis bent.

Wie de volledige beleving van typisch Tsjechisch eten in Praag wil, doet er goed aan om alles zelf eens te gaan proberen. Gedurende de dagen die je hebt in de stad moet je dan de verschillende gerechten allemaal eens proberen. Je zal merken dat er op een hele andere manier met smaken wordt omgegaan dan je gewend bent en dat dit absoluut niet nadelig is. Het is zelfs zo dat je er hele nieuwe inzichten door op kan doen. Inzichten die je mogelijk zelf ook ooit eens wilt toepassen in je eigen keuken wanneer je weet thuis bent.

Voor ideale overnachting dicht bij restaurants!

Add a Comment