Sint-Vitruskathedraal

Eerder werd de Oude Burcht al besproken. Het is wel belangrijk om een deel van dit complex nog een keer apart aan te halen, want alleen een bezoek aan dit deel kan al een dag vullen. Het gaat dan natuurlijk over de Sint-Vitruskathedraal. Deze kathedraal torent boven Praag uit en is daarmee één van de belangrijkste punten in de stad die iedereen direct zal herkennen wanneer deze wordt getoond. De buitenkant is echter niet het enige wat deze kathedraal zo bijzonder maakt. Ook de binnenzijde verdient het om besproken te worden wanneer je meer over de topplekken van deze stad wilt weten.

Over de bouw van deze Kathedraal


Het bijzondere aan de Sint-Vitruskathedraal is waarschijnlijk toch wel de tijd die ervoor nodig is geweest om de kerk te bouwen. De oude kerk die op deze plek stond werd na het jaar 1000 gesloopt. Daardoor kwam er plek vrij om een andere kerk neer te zetten. Dat was deze kathedraal. Het plan werd al in 1344 aangevangen. Het bouwen wilde echter niet vlotten zoals gepland was. Daardoor werd de bouw pas in 1944 afgerond. Zeshonderd jaar bouwen was toen voltooid.

Stijlen

De zeshonderd jaar die nodig is gewerkt om de kathedraal te bouwen hebben hun sporen nagelaten. Dat komt doordat er dus verschillende teams van mensen aan hebben moeten werken door de eeuwen heen. Daardoor zijn er in hetzelfde bouwwerk ook verschillende bouwstijlen te herkennen. Niet alleen de bekende Gotische stijl, maar ook Barok en Romeins zijn hier terug te vinden. Dat maakt de kathedraal afwijkend van de rest van de stad en daarmee dus ook bijzonder genoeg om goed van buiten te bekijken en eens helemaal rondom te lopen. Wanneer je dit gedaan hebt is het goed om eens naar binnen te gaan.

Bezoeken van de Sint-Vitrus

Wie de kerk in gaat voor een bezoek zal allerlei bijzondere dingen tegenkomen. Zo zijn glas-in-lood ramen in kathedralen altijd weer een bijzonder gezicht en de Sint-Vitruskathedraal vormt hierop geen uitzondering. Sterker nog, het is zelfs zo dat zelfs voor een kathedraal deze ramen wel heel bijzonder genoemd mogen worden. Ook zijn er zaken met betrekking tot oude heiligen te aanschouwen. Dat komt omdat deze plek heel belangrijk is geweest door de jaren heen en er dus allerlei bijzondere personen uit de geschiedenis een belangrijke rol hebben gespeeld in deze kathedraal. Dat is nog altijd terug te zien en dat maakt het dus leuk.

De kathedraal van binnen te bekijken

Het is wel aan te raden om de gehele kathedraal van binnen te bekijken. Het is namelijk niet voor niets één van de meest bijzondere bezienswaardigheden van Praag. Dat betekent dus wel ook dat je niet alleen het gratis gedeelte aan de voorzijde van de kathedraal moet doen, maar ook moet kiezen voor het betaalde gedeelte aan de achterzijde. Daar zie je namelijk pas echt de bijzondere dingen die het belang van deze kerk in de geschiedenis van deze stad, deze regio en dit land goed weerspiegelen. Dat is de toegangsprijs dus ook meer dan waard te noemen. Maak hier dus ook tijd en geld voor vrij.

Rondleiding (inclusief de Praagse burcht)

Genieten van een rondleiding door de Praagse burcht? Je bezoekt het Koninklijk Paleis, de St. Vituskathedraal, de St. George Basiliek en de Golden Lane. Bekijk meer details of boek alvast je tickets online in onze ticketshop.