Mucha Museum

Het valt je waarschijnlijk ook wel op dat het overgrote deel van de leuke activiteiten in Praag zich buiten afspelen, of dat toch in ieder geval deels doen. Dat maakt het juist ook belangrijk om ook kennis te hebben van een alternatief. Bijvoorbeeld om iets te doen te hebben op een dag van slecht weer, of wanneer het juist veel te warm is om buiten actief te zijn. In dat geval is het Mucha Museum een plek die je absoluut op je lijst moet hebben van dingen die je moet doen wanneer je de hoofdstad van Tsjechië bezoekt.

De Persoon Mucha


Mucha is bekend geworden in Parijs, maar was weldegelijk een Tsjech. De kunstenaar legde zich toe op posters. In het prille begin van de twintigste eeuw was het nog goed mogelijk om met posters kunst te bedrijven. De aanplakbiljetten van Mucha werden al snel zeer gewenst vanwege de bijzondere stijl die hij eropna hield. Dat betekende bijvoorbeeld dat ze in Parijs gewoon op straat gestolen werden. Toen zijn naam eenmaal gevestigd was, ging de kunstenaar ook allerlei andere zaken ontwerpen. Daar is dan ook van alles van te zien in dit museum, dat om zijn gehele oeuvre draait. Dat is zeer omvangrijk.

Zijn werken

Naast de posters maakte Mucha ook andere advertenties. Ook decorstukken voor het theater behoren tot zijn werken, zoals ook illustraties voor verschillende media een onderdeel van het geheel vormen. Eenmaal terug in Tsjechië, toen Tsjechoslowakije, na de eerste wereldoorlog, was hij ook verantwoordelijk voor het ontwerp van de postzegels van deze nieuwe staat. Dit zijn dus ook allemaal zaken die terugkeren in het verhaal van het leven van de kunstenaar dat in dit museum wordt verteld. De collectie is dan ook niet zomaar even bekeken en het is aan te raden om hier goed de tijd voor te nemen als bezoeker.

Mucha museum bezoeken


Wat vind je hier? In ieder geval vind je er verschillende posters. Daarnaast zie je hier veel originele werken van zaken die later zijn gebruikt. De schetsen zoals Mucha die zelf maakte zijn in dit museum opgeslagen en tentoongesteld. Daarbij is naar alle periodes in zijn leven gekeken. Er ligt dus veel werk uit de tijd dat hij in Parijs actief was. Ook is er werk te zien uit de tijd dat hij zich weer gevestigd had in zijn thuisland, dat inmiddels Tsjechoslowakije geworden was. Daarom biedt het ook een kleine inkijk in de beginperiode van deze jonge staat.

Het leven van deze kunstenaar

Ook leuk is de aandacht die er is om het leven van de kunstenaar zo realistisch als mogelijk weer te geven. Zo is bijvoorbeeld de studio waarin hij werkte in zijn tijd in de Franse hoofdstad op deze plek nagebouwd. Daarbij zijn originele meubels en decorstukken gebruikt om alles zo realistisch als mogelijk, aan de hand van foto’s uit die tijd, na te maken. Het atelier is daarom precies zoals het iets meer dan honderd jaar geleden moet zijn geweest. Wie dan nog geen genoeg heeft, krijgt ook nog de mogelijkheid om naar een halfuur durende documentaire over de kunstenaar te gaan kijken.