Stadhuis van de oude stad met de astronomische klok
Eén van de bekendste bezienswaardigheden van Praag is de astronomische klok. Deze is te vinden in het stadhuis van de oude stad. Dit stadhuis is op zichzelf ook al een bezienswaardigheid door de mooie oude architectuur. Het oudestadsraadhuis, zoals het ook wel wordt genoemd, is dan ook al bijna 700 jaar oud. De hoge toren is 56,59 meter hoog. Dit is op zichzelf dan ook al heel indrukwekkend. Al gaat het natuurlijk ook in grote mate om de klok. Die is ook al sinds de middeleeuwen te vinden op deze plek.
De verschillende onderdelen
Een astronomische klok geeft verschillende dingen aan. Het gaat om meer dan alleen de tijd. Dat de klok zelf ook heel bijzonder en mooi ontworpen is maakt het extra interessant. Dit is op zichzelf al en reden om naar deze plek te willen trekken. Dat neemt niet weg dat het wel aantrekkelijk is om ook te weten hoe de klok in elkaar zit. In ieder geval is het zo dat de plaatselijke tijd van Praag erop te zien is. Er is echter wel nog veel meer dat interessant is. De volgende onderdelen zijn ook goed om te weten.
Verschillende vormen van tijd
Naast de plaatselijke tijd van Praag biedt de astronomische klok ook nog andere vormen van tijd. Zo meet het de tijd in delen van 12 uur tussen zonsopgang en zonsondergang. Dit worden ook wel de ongelijke uren genoemd. Deze verschillen omdat de tijd tussen zonsopgang en zonsondergang iedere dag anders is. Ook wordt de tijd gemeten in 24 uren van zonsondergang tot zonsondergang. De klok geeft dan altijd aan hoe ver de volgende weg is. Al deze vormen van tijd hebben zo hun eigen weergave binnen dezelfde klok. Daarnaast geeft de klok ook nog enkele andere zaken aan.
Samenspel van het geheel
Zelfs wanneer niet begrepen wordt wat de verschillende onderdelen betekenen, is de astronomische klok van Praag een bijzonder schouwspel. De klok bestaat bijvoorbeeld uit drie afzonderlijke schijven die elk op hun eigen ritme draaien. Er zijn ook drie wijzers, één met een handje, één met een zon en één met een ster. Daarnaast is er om de twee uur de parade van de apostelen te zien. Die komen door een deurtje in de klok voorbij. Onderaan is de wijzerplaat met medaillons te zien. Daar worden de maanden en dagen op weergegeven, met heiligen als aanduiding voor elke dag.
Stapsgewijs opgebouwd
De klok is niet altijd hetzelfde geweest. Er zijn door de eeuwen heen verschillende onderdelen toegevoegd. De oudste delen komen uit de vijftiende eeuw. De apostelen daarentegen zijn pas sinds 1865 onderdeel van de astronomische klok. Toch sluit alles goed op elkaar aan en is een mooi geheel gevormd. Dat maakt het de moeite waard om het te bekijken. Bovendien zijn er enkele legendes rondom de klok die de moeite van het horen waard zijn, bijvoorbeeld over de klokkenmaker. Of deze verhalen waar zijn, is niet te bewijzen, maar het is wel meer dan interessant om deze verhalen erbij te betrekken.
Ontdek Praag op een voordelige manier
In Praag zijn vele activiteiten mogelijk om deze prachten stad te beleven. Van rondleidingen tot fietstochten en boottochten. Bekijk de mogelijkheden hier →
Tip: geniet van onbeperkt gebruik van openbaar vervoer, gratis entree tot de beste Praagse musea en attracties en vele kortingen & aanbiedingen met de Prague Card >>