Dansende huis

Een andere leuke bezigheid wanneer je een stad bezoekt die niet de jouwe is, is het kijken naar bezienswaardigheden waar de plaatselijke bevolking heel anders over denkt. Elke stad heeft wel een dergelijk bouwwerk of monument. In het geval van Praag is dat het Dansende huis. Dat wordt door de plaatselijke bevolking tegenwoordig wel iets beter op waarde geschat, maar is nog altijd niet bepaald het lievelingetje van Praag. Voor toeristen is dit echter een heel ander verhaal. Daarom is ook deze plek absoluut aan te raden wanneer je de stad gaat bezoeken.

Hyper modern Bouwwerk

Het Dansende huis is een relatief modern bouwwerk. Het moet eigenlijk twee bouwwerken voorstellen die samen een dansend paar moeten vormen. De Nederlandse ING Bank was betrokken bij de ontwikkeling van de gebouwen. Inmiddels dragen ze de bijnamen Fred en Ginger, vernoemd naar de Amerikaanse dansende filmsterren van weleer Fred Astaire en Ginger Rogers. Het gebouw is dan ook door een Amerikaanse architect ontwikkeld. Dit kan mogelijk dus ook met elkaar te maken hebben gehad bij de ontwikkeling van het geheel. Daarom wordt er tegenwoordig dan ook anders tegenaan gekeken door de plaatselijke bevolking van de stad.

Bovenste verdieping bezichtigen

Het is misschien wel wat jammer dat je als bezoeker niet het gehele gebouw in je op kunt nemen. Je kunt het van buiten bekijken. Vanbinnen kan je alleen de bovenste verdieping bezichtigen. Dat komt omdat daar een restaurant is gevestigd dat ook al de naam Ginger & Fred draagt. De andere verdiepingen zijn afgesloten omdat hier kantoren in gevestigd zijn en er dus gewoon gewerkt wordt op deze plekken. Dit is anders dan het originele plan voorschreef. Het idee was om een cultureel centrum te maken van dit gebouw op deze plek. Dat is desondanks anders gelopen na de oplevering.

Nationaal symbool

Door de jaren heen is het huis steeds populairder geworden. Het staat er inmiddels dan ook al enige tijd, waardoor de plaatselijke bevolking meer heeft kunnen wennen aan het bouwwerk. Het is zelfs zo dat het inmiddels een nationaal symbool is geworden. Het kwam bijvoorbeeld op een muntstuk terecht. Daarmee is dan ook veel gezegd over de waarde die het gebouw tegenwoordig vertegenwoordigt voor Tsjechen. Er is geen specifieke openingstijd aan te geven voor deze plek, dus het kan op elk moment van de dag een leuk idee zijn om eens te gaan kijken wat er allemaal te zien is bij Fred en Ginger.