Beste reistijd naar Praag: het weer en klimaat

Wat is nu eigenlijk de beste reistijd voor Praag als je kijkt naar het weer en klimaat? In welke periode kan je er het best terecht?

Het is dan vooral ook zaak om dit in het kader van het doel van je bezoek te zetten. Wanneer je bijvoorbeeld veel op pad wilt, dan ben je misschien meer gebaat bij een gematigd klimaat. Is het echt je zomervakantie? Dan wil je natuurlijk wel een wat hogere temperatuur. Het is dus altijd goed om dit even helemaal op orde te hebben zodat je weet wanneer je moet gaan.

Het klimaat in Tsjechië

In de eerste plaats is het voor de beste reistijd voor Praag goed om naar het weer en klimaat in Tsjechië te kijken. In dit land is sprake van ene gematigd klimaat. Dat betekent dat het niet snel tot hoge, bijna tropische temperaturen zal oplopen. In de warmste maanden is het er over het algemeen nog altijd zeer aangenaam. Aan de andere kant is het in de winter ook vaak nog relatief matig. Al kan het wel soms flink koud worden. Dit kan ook een belangrijke zaak zijn om te weten, afhankelijk van wat je hoopt te zien in de Praag.

Het weer in de stad

Bij dit klimaat, hoort natuurlijk ook een specifiek soort weer. Kijk je naar de temperatuur, dan ligt die in de zomermaanden zo rond de 25 graden Celsius. Dit is dus te vergelijken met veel steden in West-Europa. Op dat gebied weet je dus ook ongeveer wat je mag verwachten. Dit geldt ook voor de winter, wanneer het bijvoorbeeld in de maand januari rond het vriespunt ligt. Ook dit is goed te vergelijken met veel andere steden in dit deel van Europa. Dat maakt het misschien ook wat gemakkelijker om er een voorstelling bij te maken.

Beste reistijd voor je citytrip naar Praag en de oude binnenstad

In de meeste gevallen zal het je er als reiziger om gaan dat je alles van de historische binnenstad meekrijgt. In dat geval is het dan goed om te weten dat de beste reistijd voor Praag voor het weer en klimaat in de vroege zomer ligt. Je gaat dan bijvoorbeeld in de maanden mei, juni naar de Tsjechische hoofdstad. Juist ook omdat je dan mag verwachten dat het een aangename temperatuur is, maar je niet bang hoeft te zijn voor bijvoorbeeld veel neerslag of grauwe bewolking. Hooguit kan dit in mei soms nog zo zijn in deze stad. Er is nog een andere optie.

Later in het jaar is ook prima voor je stedentrip naar Praag

Wanneer je vroeg in de zomer geen tijd hebt, dan is er nog een op één na beste reistijd voor Praag voor je citytrip met betrekking tot weer en klimaat. Je kan dan bijvoorbeeld ook voor de maanden september en oktober kiezen. Dan is de echte warme zomer alweer voorbij en keert het aangename klimaat weer terug. Juist ook omdat je veel loopt en buiten bent, is dus ook deze periode zeer geschikt om een fijne tijd in deze stad te hebben. Het is wel goed om dit mee te nemen in je overwegingen.

Een echte zomervakantie

Ga je naar deze stad om gewoon een leuke tijd in de zomer te hebben en ben je wat minder gericht op de vele bezienswaardigheden, dan kan je ook in de zomer gaan. Dit is voor veel mensen misschien niet de ideale reistijd voor Praag. Het weer en klimaat staan dan in het teken van warmte. Het zal er overdag flink oplopen in temperatuur en ’s avonds zal het nog lang zwoel blijven. Om lekker uit te gaan is dit natuurlijk wel ideaal. Wanneer dit je insteek is, dan kan je dus beter in deze maanden gaan.

In de winter

Je kunt ook bekijken of de beste reistijd voor Praag voor jou misschien in de winter ligt. Zo nu en dan kan het bijvoorbeeld sneeuwen. Dat betekent dus ook dat dan het toch al bijzondere decor van de stad een nog mooier plaatje oplevert. Het is immers zo dat er dan de mooie witte sneeuwlaag op te vinden is. Dat kan het allemaal bijvoorbeeld nog net iets romantischer maken. Als dat de insteek van je reis is, dan is het zeker de moeite waard om dit te overwegen. Zo kan je het net wat meer bijzonder maken.

Minder last van regen

Wat een voordeel is van deze stad, is dat het er minder vaak regent dan in bijvoorbeeld Nederland. In dat opzicht is er dan dus ook niet direct een beste reistijd voor Praag te noemen. Het is in ieder geval zo dat het er gedurende het jaar wat minder zal regenen. Dit maakt de buitenactiviteiten, met betrekking tot de vele bezienswaardigheden, natuurlijk wel ook een flink aantrekkelijker. Deze zaken maken het een stuk beter om een keuze te maken. Over het algemeen hoef je geen rekening te houden met de mate van regen die zal vallen.

Mocht het toch regenen, dan is er nog voldoende te doen in Praag. Lees hier 5 tips wat te doen bij regen in Praag >>

Net even anders

In veel opzichten lijkt deze stad qua weer en klimaat op Nederland. Toch is het vaak allemaal net even anders. Dat komt onder andere doordat in deze stad minder effecten van de zee te ervaren zijn. Daardoor is er bijvoorbeeld minder neerslag, zoals eerder werd aangegeven. Daarnaast is er ook andere wind. Dat betekent dus dat je het deels wel met het klimaat dat je kent kunt vergelijken, maar dat er wel kleine verschillen in nuance zijn. Dit hoeft dus niet perse je keuze voor de beste reistijd voor Praag te beïnvloeden. Alle reden om hiernaar te kijken.

Het grootste deel van het jaar

Aan de hand van deze informatie kan je opmaken dat de beste reistijd voor Praag op basis van weer en klimaat eigenlijk de gehele periode van mei tot en met december kan beslaan. Met die nuance dat per doelgroep andere maanden geschikt zijn. De cultuur liefhebbers kiezen bijvoorbeeld voor het voorjaar en het najaar, de romantici voor de winter en de uitgaanders gaan voor de zomermaanden. Aan de hand van die kennis kan je zelf bepalen wat voor jou de best mogelijke optie is om voor te gaan. Dit maakt het dus slim om goed uit te zoeken.

Add a Comment