Officiële feestdagen in Tsjechië

Waar je ook naartoe gaat, het is altijd interessant om te weten wanneer welke feesten gevierd worden op de plek van bestemming. Zo is het dus ook als het gaat om de officiële feestdagen in Tsjechië. Het is natuurlijk wel goed om te weten wanneer deze dagen zijn en wat je dan mag verwachten. Het kan heel leuk zijn om op een bepaalde dag in het land te zijn. Het kan echter ook zo zijn dat er dan juist helemaal niets te doen is. Daarom is het altijd slim om vooraf even de volgende zaken door te nemen.

Dagen die je al kent

Sommige officiële feestdagen in Tsjechië zijn natuurlijk niet anders dan de dagen in Nederland. Denk dan bijvoorbeeld aan nieuwjaarsdag op 1 januari. Ook dagen zoals Pasen en Kerst zijn natuurlijk hetzelfde als in Nederland. Dit betekent dus ook dat je weet dat er bijvoorbeeld met Pasen altijd wel een lang weekend in zit. Dat kan een voordeel zijn wanneer je naar deze stad wilt gaan. Een goede reden om dit dus even mee te nemen in je overwegingen. Daarnaast zijn er echter wel ook nog heel veel andere dagen die de moeite waard zijn om te kennen.

Dagen die ongeveer gelijk zijn

Er zijn ook en aantal officiële feestdagen in Tsjechië die ongeveer gelijk zijn aan die in Nederland. Zo is er op 1 mei bijvoorbeeld de Dag van de Arbeid. Die dag kennen we in Nederland ook, maar is hier bij lange na niet zo belangrijk als in Tsjechië. Een dag die wel vergelijkbaar is, is bevrijdingsdag. Met dat verschil dat de datum anders is. In Nederland is dit natuurlijk 5 mei, maar in Tsjechië is het net enkele dagen later. In dit land wordt de bevrijding na de Tweede Wereldoorlog namelijk op 8 mei gevierd. Er is dan veel te doen.

Specifieke Tsjechische dagen van feest

Er zijn ook heel veel officiële feestdagen in Tsjechië die specifiek betrekking hebben op het land zelf. Dat gaat dan bijvoorbeeld om de Dag van Europa op 9 mei, een dag na bevrijdingsdag. 5 en 6 juli zijn er specifieke Slavische feestdagen, met betrekking tot gebeurtenissen uit de vijftiende eeuw. 28 september is de Dag van de Tsjechische staat en 28 oktober is Onafhankelijkheidsdag. 17 november is dan nog de Strijd voor vrijheid en democratie. Een dag die in het teken staat van de strijd tegen nazisme en communisme. Ook dit zijn belangrijke dagen.

Omgaan met de feestdagen

Het is belangrijk om te weten hoe de Tsjechische maatschappij eruit ziet op officiële feestdagen in Tsjechië. Zo zijn banken en instanties op deze dagen over het algemeen dicht. Omdat er bij banken nog altijd geld gewisseld moet worden om dat Tsjechië geen euro’s maar kronen heeft, is dit wel belangrijk om in de gaten te houden. Sommige kleinere plaatselijke winkels in het land zijn ook dicht. De grotere ketens en supermarkten zijn vaak wel gewoon open. Dat betekent dus dat je van tevoren al je geldzaken op orde moet hebben zodat je iets kunt doen.

En weet wat de beste maand is voor een citytrip naar Praag!

Add a Comment