Joods Museum

In de Tsjechische hoofdstad Praag is al sinds 1906 het Joods Museum te vinden. Het museum is daarmee dus ook al meer dan honderd jaar oud. Het museum is door de jaren heen wel enigszins van functie veranderd. Dit heeft onder andere te maken met de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Daardoor is de collectie nu wel enigszins veranderd ten opzichte van wat ooit de originele doelstelling was toen het werd opgericht. Ook opvallend is dat het museum verdeeld is over meerdere plekken in de stad. Daardoor is er veel te zien van verschillende kanten. Dit maakt het interessant.

De verschillende locaties

Als het over het Joods Museum in Praag gaat, dan is het in ieder geval belangrijk om te weten dat er vier verschillende locaties zijn in de Joodse wijk. Het gaat om de Maiselsynagoge, de Pinkassynagoge, de Spaanse Synagoge en de Joodse begraafplaats. Vooral de oude begraafplaats biedt iets bijzonders in dat opzicht, het is namelijk de oudste nog bestaande Joodse begraafplaats in Europa. Dit geeft ook direct inzicht in wat er op de andere plekken te vinden is als het om dit museum gaat. Oude zaken spelen een belangrijke rol in de collectie die hier te vinden is. Dit was ook de echte insteek.

Uit de oude wijk

Toen het Joods Museum in Praag werd opgericht in 1906, was het de bedoeling om oude spullen uit de Joodse wijk Josefov te bewaren. Deze wijk zou gesloopt worden. Bovendien was het de bedoeling om de geschiedenis van de Joodse bevolking uit deze streek goed te bewaren voor de toekomst. Daardoor is het tegenwoordig ook de plek waar misschien wel de grootste verzameling van Joodse objecten te vinden is in de wereld. Er zijn 40.000 objecten, 100.000 boeken en een groot archief met andere documenten te vinden in het museum. Dit komt allemaal uit deze streek.

Verzameling tijdens de Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het Joods Museum gebruikt om de in beslag genomen kunstwerken van de Joodse bevolking door de Duitsers op te slaan. Daardoor groeide onbedoeld de collectie nog verder. Dit kwam ook doordat veel van de objecten die tijdens deze periode verzameld werden na de oorlog niet geclaimd werden of konden worden. Na de oorlog ging het museum dan ook opnieuw open. Al was er wel een nieuwe functie voor deze plek. Al op 26 juni 1945 werd daardoor de eerste nieuwe tentoonstelling gegeven in het museum. Sindsdien is het museum zoals het nu is.

Andere gebouwen betrokken

Hoewel het Joods Museum op de vier locaties actief is, is het ook zo dat veel andere gebouwen die te maken hebben met de Joodse geschiedenis van Praag meer en meer bij het geheel betrokken worden. Het is daardoor dus wel belangrijk en interessant om hier naar te kijken. Zo zijn er bijvoorbeeld nog meer synagogen te vinden in de stad. Ook hier is periodiek een deel van de grote collectie te vinden. In 2014 is bovendien een nieuw informatiecentrum geopend om het geheel nog meer compleet te maken. Dit is goed om te gebruiken.