Museum Kampa

Wie op zoek is naar moderne kunst in Praag, doet dat bij Museum Kampa. Daarvoor moet dan dus wel naar het eiland Kampa getrokken worden. Het museum is nog betrekkelijk jong, want het werd pas in 2003 geopend. Het is te vinden in de oude watermolen in dit gebied. Dit gebouw is zelf ook al een bezienswaardigheid, dankzij de neogotische bouwstijl ervan. Natuurlijk is wel de collectie die binnen te vinden is het meest interessant. Het is daarom dus ook goed om te weten wat er zoal op deze plek te vinden is. Het gaat dan om de volgende zaken.

Verschillende collecties in het museum

In de jaren dat het Museum Kampa nu bestaat, zijn er verschillende collecties aan de tentoonstelling toegevoegd. De collectie waar het mee begon was de Jan en Meda Mladek-collectie. Dit is collectie van de eind jaren tachtig van de twintigste eeuw overleden Jan Mladek die hij in Washington in de Verenigde Staten had opgebouwd. Het bestaat uit meer dan duizend werken van Tsjechische en Slowaakse kunstenaars. Later zijn er ook andere kunstenaars aan de collectie toegevoegd. Bijvoorbeeld uit landen als Polen, Hongarije, het voormalig Joegoslavië, Rusland, Frankrijk, België en de Verenigde Staten. Die gehele collectie is sindsdien beschikbaar.

Andere collecties toegevoegd

Aan de collectie van Jan en Meda Mladek zijn later nog twee andere collecties toegevoegd in Museum Kampa. In de eerste plaats is er de collectie die kunstenaars Jiri en Bela Kolar hadden opgebouwd. Dit is en verzameling van werk van bevriende kunstenaars, waaronder een aantal bekende namen. Daarnaast is er ook een bijzondere collectie die enigszins per toeval bewaard is gebleven te zien. Het gaat dan om de Jindrich Chalupecky-collectie. Deze was eigenlijk bestemd voor de verkoop, maar bleef bijeen en werd in het nationaal museum tentoongesteld. Tegenwoordig heeft het een plek in dit museum gekregen.

De stoel voor de deur

Ook buiten Museum Kampa is van alles te vinden. Zo is bijvoorbeeld het beeldhouwwerk van de stoel van kunstenaar Magdalena Jetelova zelf een bezienswaardigheid geworden. Dit is namelijk vanaf verschillende plekken goed te zien. Eén van de kunstwerken van deze kunstenaar die hier te vinden was dreef weg toen de stad te maken kreeg met overstromingen en werd een flink eind verderop gered. Daardoor werd de plek meer bekend en zijn er ook meer en meer bezoekers naartoe getrokken. De collecties zijn altijd te bezichtigen waardoor er dus altijd een goede reden te bedenken is om te gaan.

Langs het water

Een andere reden waarom Museum Kampa populair is, is het gebouw waarin het gevestigd is. Zoals eerder aangegeven is dit de oude watermolen in neogotische bouwstijl. Dat het gebouw aan de rivier gevestigd is, zorgt voor een mooi plaatje. Veel bezoekers steken daarom ook graag het water over om het gebouw ook vanaf de overzijde te bekijken. Maak dit daarom dus ook altijd onderdeel van het uitje wanneer je in Praag bent. Dat maakt de beleving van het museum en het gebied pas echt helemaal compleet. Dit is wat de meeste mensen als de beste manier beschouwen.