Praagse Burcht

Het is zonder twijfel zo dat de Praagse Burcht de beroemdste bezienswaardigheid van de stad Praag is. Dit is ook niet vreemd, want dit is niet zomaar een burcht. Het is de grootste van de gehele wereld. Dat gaat verder dan het bouwwerk allen. Heel de omgeving van de burcht is erop ingericht. Daarmee kan je dus eigenlijk ook stellen dat het niet om één bezienswaardigheid gaat, maar om een hele reeks aan bijzondere dingen die allemaal bij elkaar horen en daarom dus ook zo leuk zijn. Het complex bevat bijvoorbeeld een paleis, een kathedraal en een aantal bijzondere pleinen en straten.

Het complex

De Praagse Burcht is niet alleen heel groot, hij is ook heel oud. Het bouwwerk stamt uit de negende eeuw. Volgens berekeningen is in het jaar 880 begonnen met de bouw. Dit was pas een klein deel van het huidige complex. Er is vervolgens honderden jaren aan gewerkt om de hele burcht compleet te maken. Ergens rond het jaar 1300 was alles ongeveer gereed. In die tijd had het echter allang zijn waarde bewezen. Praag was toen al meerdere keren in oorlogen verstrikt geraakt waarbij de Praagse Burcht goede bescherming bleek te bieden. In de veertiende eeuw werd alles afgerond. Al werd in 1929 nog een laatste toevoeging gedaan. Daarmee is er meer dan duizend jaar aan gewerkt.

Koninklijke paleis

Een echte aanrader is het koninklijke paleis dat in deze omgeving te vinden is. Niet alleen is het paleis zelf een bewonderenswaardig bouwwerk, het vormt ook het middelpunt van alles wat de bezienswaardigheid van Praag juist nu zo leuk maakt. Hier zijn bijvoorbeeld tentoonstellingen te vinden die betrekking hebben op het complex. Zo kan je er bijvoorbeeld naar een museum over middeleeuwse marteltechnieken. Dat is ook nog eens gevestigd op een plek waar ze deze technieken ooit in de praktijk brachten, de oude kerker van de burcht. Dat maakt het allemaal nog indrukwekkender om te beleven.

Tuinen

Dat geldt natuurlijk op een hele andere manier ook voor de tuinen. Die zijn misschien niet zo beangstigend als de kerker en de tentoonstelling over het middeleeuwse martelen, maar wel minstens zo indrukwekkend. Er zijn zelfs voldoende mensen van over de hele wereld die uitsluitend voor deze tuinen naar het complex komen. Dat is ook goed te begrijpen want ze zijn goed toegankelijk. Dat komt onder andere doordat de toegang gratis is. Op een mooie zomerse dag tijdens je verblijf kan je hier dus ook gewoon voor je plezier heen gaan. De tuinen in volle bloei zijn eigenlijk met niets in de wereld te vergelijken. Daarom is het vooral ook aan te raden om er zelf maar eens naar te gaan kijken. Zo krijg je het beste idee ervan.

Genieten van een rondleiding door de Praagse burcht? Je bezoekt het Koninklijk Paleis, de St. Vituskathedraal, de St. George Basiliek en de Golden Lane. Bekijk meer details of boek alvast je tickets online in onze ticketshop.