Oude Stadsplein

Oud is wel een sleutelwoord als het om bezienswaardigheden in Praag gaat. Dit is ook de reden waarom veel mensen er zo graag naartoe komen. Ondanks de vele oorlogen die dit gebied heeft moeten doorstaan is zoveel van het klassieke werk goed overeind gebleven door de eeuwen heen. Dit kan je dus allemaal in de huidige tijd nog altijd gaan bezoeken. Het oude Stadsplein is hier een goed voorbeeld van. Hieraan is goed te zien dat bommen en wapengekletter geen effect heeft gehad op hoe mooi de stad eigenlijk altijd al is geweest. Waarbij het vooral leuk is om de bijzondere dingen te vinden.

Geschiedenis

Er is een goede reden aan te wijzen waarom dit plein zo bijzonder is. Dat is dezelfde reden als voor veel andere oude pleinen in de wereld geldt. Het was namelijk voor langere periode het belangrijkste punt in de stad. Hier werd bijvoorbeeld de handel gedreven die nodig was om de stad draaiende te houden. Het was de plek waar de markt altijd zijn plaats had. Al was het ook de plek waar bijvoorbeeld executies plaatsvonden in de tijd dat dit nog gebruikelijk en openbaar was. Er ligt dus geschiedenis op alle vlakken als je dit plein door een geschiedenisbril bekijkt.

Bouwwerken rond het plein

Natuurlijk is een plein op zichzelf niet meer dan een grote plaats omgeven door bijvoorbeeld bouwwerken. Het zijn natuurlijk ook juist die bouwwerken die dit één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Praag maakt. Zo is er bijvoorbeeld een goed zicht op de gevel van het oude raadhuis van Praag. Het zou niet verwonderlijk zijn geweest als niet het plein, maar alleen het raadhuis was benoemd als bezienswaardigheid. De architectuur is niet elders op deze manier terug te vinden. Dat het plein toch genoemd wordt heeft natuurlijk ook te maken met alle andere zaken die op deze plek te vinden zijn.

Oude Raadhuis

Neem in ieder geval wel even de tijd om ook echt een bezoek te brengen aan het Oude Raadhuis wanneer je op het Oude Stadsplein bent. Binnen is het minstens zo mooi als van buiten. Alle gotische elementen die in die tijd heel gebruikelijk waren zien er in de huidige tijd natuurlijk heel bijzonder en zeer gedetailleerd uit. Dit is een manier van bouwen die we eigenlijk niet meer gewend zijn. Ook de mooie schilderingen bij het hoofdaltaar zijn een absolute must wanneer je in Praag bent. De schilderkunst in oude tijden was zeer bijzonder en deze schilderingen bewijzen dat nog meer.

Uitgaan

Je kunt op dit plein ook lekker uitgaan. Zo zijn er bijvoorbeeld tegenwoordig heel veel leuke terrasjes waar je kunt genieten van hapjes en een lekker Tsjechisch biertje. Ook voor de ontspanning is dit dus een goede plek om naartoe te trekken. De bedrijvigheid die hier te vinden is wordt dan weer een heel ander soort bezienswaardigheid. Een kleine aantekening hierbij moet gemaakt worden over zakkenrollers. Dit is wel één van hun favoriete werkterreinen. Dit is geen reden om je te laten afschrikken. Het is wel een reden om even goed voorzichtig te zijn wanneer je op deze plek bent beland.

Ontdek Praag op een voordelige manier

Tip: geniet van onbeperkt gebruik van openbaar vervoer, gratis entree tot de beste Praagse musea en attracties en vele kortingen & aanbiedingen met de Prague Card >>

In Praag zijn vele activiteiten mogelijk om deze prachten stad te beleven. Van rondleidingen tot fietstochten en boottochten. Bekijk de mogelijkheden hier →