Joodse wijk Josefov

Het is vaak zo dat een wijk van een kleine bevolkingsgroep die een opvallend lange geschiedenis heeft op een bepaalde plek in de huidige tijd als bezienswaardigheid wordt gezien. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat er dingen afwijken ten opzichte van de rest van de stad. Dit geldt ook voor de Joodse wijk in Praag. Al doet deze qua lengte van de geschiedenis niet onder voor de rest van de stad. Al in de negende eeuw vestigde de joodse gemeenschap van Praag zich op deze plek. Al zat daar later ook een deel dwang bij.

De Joodse wijk

In de wijk hebben zich veel humanitaire rampen voltrokken door de eeuwen heen. Zo is een groot deel van de wijk verloren gegaan omdat de toenmalige elite van de stad Praag meer ruimte nodig had voor woningbouw. Dat een deel van die woningen tegenwoordig juist weer tot de bezienswaardigheden van Praag worden gerekend doet daar natuurlijk niets aan af wanneer naar de situatie in die tijd wordt gekeken. Dat geldt natuurlijk ook voor de rol die deze wijk speelde in de tweede wereldoorlog. Het is belangrijk om deze geschiedenis in grote mate in het hoofd te houden wanneer je deze wijk bezoekt.

Oude Nieuwe Staronová Synagoge

De Oude Nieuwe Synagoge, ook wel de Staronová synagoga, is in ieder geval een plek die je zeker op je lijstje moet hebben staan. Dit is één van de oudste nog bestaande synagogen die in Europa te vinden is. Hij komt uit de dertiende eeuw en is dus al zo’n 800 jaar oud. Wat daarbij dan ook opnieuw opvalt is dat de Gotische stijl zoals je die overal in Praag ziet, ook weer te zien is in de bouwstijl van dit bouwwerk. Dat maakt het niet alleen een oude, maar ook een bijzondere plek die de moeite van het bezoeken waard is.

Meer synagogen

Er zijn nog meer synagogen de moeite waard wanneer je in Praag bent en de Joodse wijk bezoekt. Zo is de Maisel synagoge de plek waar je leert over de joodse geschiedenis in het algemeen en die in Praag in het bijzonder. Een ander deel van de geschiedenis vind je bij de Pinkas synagoge. Daar is de begraafplaats voor de 77.000 joden uit deze stad die tijdens de tweede wereldoorlog omkwamen. Zoals wel vaker het geval is bij oorlogs- en holocaustmonumenten is dit een indrukwekkende plek die je zeker aan het denken zal zetten. Dat maakt het al bijzonder.

Joods kunstmuseum

Het is ook leuk om de andere bezienswaardigheden mee te pakken wanneer je in deze wijk bent. Zo is er een Joods kunstmuseum dat bijzondere werken toont. Het is goed om te weten dat alle zaken over het algemeen met hetzelfde kaartje te bezoeken zijn, maar dat juist dit museum buiten die regeling valt. Let er dus wel op dat je voldoende geld in Kronen vrijmaakt om ook de toegang voor dit museum direct te kunnen betalen wanneer je er bent. Zo kom je niet voor verrassingen te staan die de dag net niet compleet zullen maken. Dat is gemakkelijk te voorkomen op deze wijze.

Ontdek Praag op een voordelige manier

In Praag zijn vele activiteiten mogelijk om deze prachten stad te beleven. Van rondleidingen tot fietstochten en boottochten. Bekijk de mogelijkheden hier →

Tip: geniet van onbeperkt gebruik van openbaar vervoer, gratis entree tot de beste Praagse musea en attracties en vele kortingen & aanbiedingen met de Prague Card >>